Huet bois is de grootste producent en groothandel van heipalen.
Sinds de mensheid constructies opricht doet hij dit op de vaste grond (oppervlakkige funderingen)
Ondankbare funderingen zoals in lagunes, polders en water zijn pas in een later stadium van de mensheid verschenen.
Vanaf de neolithische periode merken we het ontstaan van constructies op heipalen met ander woorden, waterbouw constructies op meren, kanalen enz. (de palen werden hoogstwaarschijnlijk handmatig gekapt).
Eeuwenlang bouwt men constructie op houten heipalen, het is tijdens het lichttijdperk dat wetenschappers voornamelijk op dit type houten funderingen onderzoek gedaan hebben, onder andere gemengde funderingen.
Talloze historische erfgoedwerken in Frankrijk zijn gebouwd op houten heipalen en daarnaast ook nog eens geclassificeerd als Nationaal erfgoed : Grand Palais, Chateau de Chambord, Corderie Royal de Rochefort met daarnaast talrijke gebouwen, verkeers en spoorwegbruggen.
De heipalen en verhoogpalen rotten niet, zelf al zijn deze permanent ondergedompeld.
Ze dienen als duurzame en stevige basis en daar bewijzen de verschillende meesterwerken van, die door de eeuwen heen nog steeds ongerept “Staan”.
Onbewerkt en brut, is hout een goedkoop product dat snel en in grote hoeveelheden kan geproduceerd worden.
Als houtexploitant kopen we hout en bossen vanaf hun beplanting, dit, in alle groeicyclussen.
We beheren dus met onze medewerkers en personeel de hele verwerkingsprocedure tot aan de levering.
Met andere woorden, we zijn de enige tussenpersoon van bos naar ondernemer en klant.
We houden van hout en valoriseren onze bossen, omdat deze net als onze kinderen nood hebben aan minder CO2 uitstoot.
Dit is dan ook één van de redenen dat we de voorkeur geven aan een snelle en kwalitatieve service met uitstekende producten.
Dit is ook onze Core Business .
Houten heipalen zijn ecologisch (bilan carbone) omdat zij geen behoefte hebben aan industriële behandelingen (autoclave, zout en creosoten) doordat deze geheel in de grond of water ondergedompeld zijn.
Dit is de oplossing die door de eeuwen heen in de stedelijke engineering zijn duurzaamheid en stevigheid heeft bewezen.
Deze 2.5 eeuwen oude funderingstechnieken tonen aan dat de duurzaamheid van hout, in tegenstelling tot beton of staal kwalitatief efficiënter.
Ondanks hun talrijke voordelen, worden deze houten palen minder gebruikt dan voorheen (behalve Nederland die jaarlijks tot 200.000 onbehandelde heipalen plaatst, zijn ook Canada en de Verenigde Staten nog grote consumenten)
Het British Research Establishment heeft een studie voorgelegd op de technische en economische betrouwbaarheid van houten palen, met onder meer een onbetwistbare ecologische interest,
(Dewar & Watson in 2007 en Reynolds & Bates in 2009) daar hout meer CO2 verbruikt dan aanmaakt in tegenstelling met de andere technieken zoals beton of staal.
De 32 miljoen heipalen begraven of ondergedompeld, stemmen overeen met 8 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer (Klaasen 2008b), deze cijfers werden berekent op basis van heipalen van 10 meter lang met een diameter van 25cm, een massavolume van 500kg/m3 voor droog hout, 1 gr droog hout stemt overeen met 1gr CO2. In de context van emissiereductie van CO2 zijn houten palen in tegenstelling tot beton het beste alternatief, daar zij goedkoper zijn per stuk en ook wat transportkosten betreft.
Daarentegen worden bij het vervangen van de palen de oude palen gerecycleerd voor het maken van pellets waardoor deze ook weer gerevaloriseerd worden.
In Nederland waar de afstand tussen water niveau en vaste grond, evenals de géologie van de grond het gevolg zijn van deze opmerkelijke noodzaak aan houten palen, met niet minder dan 200.000 palen op jaarbasis, zijnde 12 000 000 sinds 60 jaar.
De heipalen worden gebruikt als fundering bij het bouwen van serres, wegen, kanalen, duiken, landbouw gebouwen en sportcentra.
Men vindt gedetailleerde archieven terug waarin, houten heipalen werden gebruikt in het Romeinse tijdperk, waar grondonderzoeks technieken en dorsmachines toen al werden gebruikt bij het oprichten van constructies op heipalen (voorbeeld is de Treviso brug)
Studies tonen aan dat het mechanisch gedrag, de duurzaamheid evenals de geometrische eigenschappen van heipalen in de grond de oplossing zijn tegenover beton en staal, voornamelijk omdat de interactie met de grond bepalend is van het materiaal die gebruikt wordt bij de verschillende constructies.
Hout is een natuurlijk, organisch materiaal en mogelijk onderworpen aan degradatie door micro organismen die zich daaraan voeden. Wanneer de heipalen in de grond worden gebruikt lopen ze het risico biologisch aangevallen te worden, dit varieert in functie van de water/zuurstof verhouding.
Door variaties en aanwezigheid van water (hout volledig ondergedompeld, met een afwisselende speling van water en lucht volgens waterniveau en/of eb en vloed) zal de heipalen hoogstwaarschijnlijk sneller, en dit door micro organismen, worden aangetast en maken meer kans op een snellere slijtage.
Daarentegen, hout dat constant is ondergedompeld slijt niet en is daarbij ecologisch en duurzamer, dit zonder impregnatie.
Huet Bois is producent en groothandel van rond en halfrond gekalibreerd hout.
Uitgebaat met eigen personeel, gebruiken we enkel regionaal hout uit de Waalse wouden/ bossen.
Gecertifieerd Bois Local en PEFC ( Programme for the endorsement of Forest certification) met andere woorden duurzaam en milieuvriendelijk bosbeheer.
Onze passie voor hout, ons respect voor de natuur en bossen weerspiegelt zich in onze exploitatie.
populaire zoekertjes : Rondhout, Rond en halfrond gekalibreerd hout